PREDNOSTI HLADNO CIJEĐENIH SOKOVA

Današnji način prehrane daleko je od savršenstva. Hrana bogata šećerom, masnoćama i kalorijama, te stresan i ubrzan način života postali su dio naše svakodnevnice. Često se budimo umorni, bez manjka energije, žalimo se na slabu probavu, koncentraciju. Upravo takav stil života opterećuje naš organizam. Ponekad je potrebno promijeniti neke navike i  učiniti prvi korak prema poboljšanju zdravlja. Jedan od njih je i povremeni detox prirodnim cijeđenim sokovima.

 

Svježe cijeđeni sokovi nude niz zdravstvenih prednosti za naš organizam i najbolji su izvor hranjivih tvari koji nam daju potrebnu energiju. Za razliku od kupovnih sokova koji sadrže puno šećera i kalorija te su podvrgnuti procesu pasterizacije kojim se uništavaju hranjive tvari, iz svježih sokova dobivamo sve potrebne  nutrijente- vitamine, minerale, antioksidanse i enzime. Upravo taj skup hranjivih tvari ili živih namirnica koje nisu termički obrađene daju našem tijelu posebnu životnu snagu, opskrbljujući ga nutrijentima koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma.

 

Djelovanje cijeđenih sokova leži u tome da se vrlo brzo apsorbiraju u organizmu bez da opterećuju probavni sustav. Najveća količina hranjivih sastojka nalazi se u zelenom lisnatom povrću poput špinata, kelja, blitve, celera ali upravo oni imaju čvrsta celulozna vlakna koja su teško probavljiva. Cijeđenjem soka razbijamo čvrstu staničnu opnu celuloznih vlakana i oslobađamo nutrijente koji se tako brže apsorbiraju i pune naše tijelo nevjerojatnom energijom, te nas čiste od nakupljenih toksina i ubrzavaju metabolizam i pomažu u regulaciji viška tjelesne težine.

Razlike između sokovnika:

Za pripremu soka potreban je sokovnik, a često se miješaju različite vrste. Potrebno je razlikovati centrifugalne sokovnike i sokovnike za hladno prešanje. Centrifugalni sokovnik sadrži okruglu ploču sa oštrim noževima za ribanje, struganje ili usitnjavanje, te radi na principu da se jako brzo okreće i pomoću centrifugalne sile odvaja sok od kaše. S obzirom na visoku temperaturu koja se postiže ovim postupkom, uništavaju se hranjive tvari i enzimi iz namirnica. Tako dobiveni sok je potrebno odmah konzumirati jer brzo počne oksidirati. Za razliku od njega bolje prednosti ima sokovnik sa hladnim prešanjem ili tzv. spori sokovnik. On radi na principu prešanja, tj. tiještenja, i to sa malim brojem okretaja u minuti, tako da se sok ne zagrijava i ne oksidira. Kvaliteta soka i okusa je puno bolja i očuvani su svi hranjivi nutrijenti.

Na našem tržištu postoji nekoliko vrsta sokovnika, a moje dosadašnje najbolje iskustvo je sa sokovnicima Hurom i Vervita. Upoznajte njihove dobrobiti:

HUROM SOKOVNICI

VERVITA SOKOVNICI

Dobrobiti cijeđenih sokova

Možda se pitamo zašto je zeleni sok dobar za naše zdravlje, a prava istina leži u konzumiranju zelenog povrća koje sadrži bogatstvo klorofila – posebnog moćnog pigmenta bez kojeg se ne bi odvijao proces fotosinteze na zemlji. Za vrijeme ljetnih mjeseci najbolje je birati zelenilo kao i povrće koje sadrži visok sadržaj vode poput krastavca, omiljene ljetne namirnice koja je odličan izvor kalija, mangana, fosfora, magnezija, vitamina B skupine, enzima kao i antioksidansa. Krastavac čisti tijelo od nakupljenih toksina i pospješuje bolji rad jetre i žuči zahvaljujući sadržaju gorkih tvari. Ubrzava probavu, daje sitost i pomaže u regulaciji tjelesne težine jer izlučuje suvišnu tekućinu iz tijela. Zahvaljujući vrlo visokom sadržaju elektrolita osvježava organizam, saveznik je zdravlja i ljepote jer štiti od štetnog djelovanja sunčevih zraka, a sadržaj silicijeve kiseline koja se nalazi u krastavcu jača kožu, kosu i nokte kao i vezivna tkiva. Askorbinska kiselina i kafeinska kiselina koju nalazimo u krastavcu sprečavaju zadržavanje vode i smanjuju podbuhlost očiju i podočnjaka.

Kelj je čudesno povrće koje sadrži bogastvo flavonoida koji djeluju protuupalno, štite srce i krvne žile te im se pripisuje blago antikancerogeno djelovanje. Veći sadržaj kalcija pomaže u prevenciji osteoporoze, a također je jedan od najboljih izvora vitamina K.

Uz zeleno povrće u sokove je dobro dodavati i druge namirnice uključujući i limun, limetu, grejp, mrkvu i ciklu. Limun je odličan detoksikant koji sadrži bogastvo vitamina C, pomaže u uspostavljanju probave , jača imunološki sustav i štiti srce i krve žile. Odličan je antioksidans i štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala.

Zahvaljujući sadržaju bioflavonoida i vitamina C grejp štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala, jača stjenke kapilara i vena te na prirodan način ubrzava metabolizam. Istraživanja su pokazala da redovitom konzumacijom soka od grejpa možemo pomoći u suzbijanju bubrežnih kamenaca, a zahvaljujući sadržaju folne kiseline pomaže kod anemije te u rastu i razvoju fetusa tijekom trudnoće.

ZELENI SOK ZA ZDRAVLJE KRVOŽILNOG SUSTAVA

Sastojci:

-2 zelene jabuke

-1 šalica špinata, 1 šaka očišćenog i narezanog kelja

-1 šaka peršina

-1 stabiljka celera

Prije cijeđenja u sokovniku potrebno je pravilno pripremiti sastojke.Voće i povrće dobro operite.Ako nemate organsko voće i povrće operite ga u vodi s malo octa ili sode bikarbone.Citrusnom voću poput naranče , limete ogulite koru.Ananas ogulite i narežite na male komadiće. Lisnato povrće poput špinata, kelja dobro operite i kad ga stavljate u sokovnik savijte listove.

U sokovnik stavite sve sastojke i procijedite.Konzumirajte odmah.

PROTUUPALNI SOK

Sastojci:

-4 mrkve

-1 naranča, 2 limuna

-1/2 cm korijena đumbira, 1 cm korijena kurkume

–1/4 žličice kajenskog papra

Sve sastojke stavite u sokovnik i procijedite.

CRVENI ANTIOKSIDANS SOK

Sastojci:

-4 cikle

-2 limuna, ½ grejpa

-3 mrkve

-1/2 cm korijena đumbira

ALKALNI DETOX SOK

Sastojci:

-1 jabuka, 1 šalica narezanog ananasa

-1/2 krastavca, 2 šake zelene salate

-1/2 oguljene i narezane limete

-1/2 cm korijena đumbira

 

SOK ZA HIDRATACIJU

Sastojci:

-2 jabuke

-2 mrkve

-1 krastavac

-1 šalica špinata, 1 krastavac

-1 stabiljka celera, prstohvat oguljenog i narezanog đumbira

Sve sastojke stavite u sokovnik i procijedite.

Nema komentara

Ostavite komentar