Tunel- tama- svjetlost nastavak

Danas se obilježava 4 godine otkad je u mojoj život ušla celijakija-  autoimuna bolest sa 1000 lica koja je godinama razarala moj organizam i napravila ogromne zdrastvene probleme. Za one koje ne znaju celijakija je kronična, upalna,  doživotna autoimuna bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica imunološkog odgovora na gluten.
Za mene je ovaj dan danas poseban jer ja celijakiju nikad nisam prihvatila kao bolest niti je nisam tako doživljavala. Kako bih lakše podnijela sve ono što mi s godinama nosi, odlučila sam je prihvatiti kao prijateljicu s kojom ću se družiti doživotno , i u dobru i u zlu. Dok je nekima otkrivena na vrijeme, neki su godinama tražili put do dijagnoze i lutali od ordinacije do ordinacije u nadi da će konačno pronaći uzrok svojih problema. Do 17 godine bila sam zdrava i vesela djevojka koja je uživala u mladenačkim danima i živjela punim plućima. Polako su prolazili dani i mjeseci, a ja nisam ni slutila da će se moj život preokrenuti, kao što se okreće kolo sreće, za nekoga u pozitivnom, a za nekoga u negativnom smjeru. Sve je započelo s jednom laganom upalom  pluća na koju se počele redati dijagnoze jedna za drugom.

Do dana kada dobijem predanafilaktički šok. Nakon toga upućujem se u Zagreb gdje se otkrije da sam alergična na sve antibiotike i analgetike. Zahvaljujem se dragome Bogu na  tome što je spriječna reakcija koja se mogla dogoditi. Vraćam se svojoj kući, a nakon toga u karton  pristižu  dvije nove dijagnoze: tahikardija i hipertenzija. Bilo je dana kada su moji otkucaji bili i po 160-200 otkucaja u minuti, sekunde i sati su bile borba, a hitna je postajala moj drugi dom. Ubrzo kreću i gastroenterološke tegobe u obliku bolova, nadutosti i zatvora, a nakon toga i ginekološke u obliku izostanka menstruacije. Dolazi period kada počinjem tonuti.Zbog viška tjelesne težine upućuju me na laganiju dijetu. Dolazi prvi dio moje borbe. U 3 mjeseca gubim 15 kg, nakon toga 10 kg u godinu dana i na kraju 5 kg u mjesec dana, što je rezultiralo gubitkom težine od 30 kg. Postajem sve slabija, nemoćna, noćima osluškujem krikove svoje mame iz sobe. I borim se s tim, gledam je kako pati , a ona gleda kako njeno dijete pati.Gubim najljepše godine svog djetinjstva.Bliži se i moj 21. rođendan i sve što sanjam je samo da mi se smanje muke koje proživljavam.Gledam društvo i okolinu, promatram kako uživaju u najljepšim godinama mladosti, za razliku od mene. Imam osjećaj kao da sve sanjam i da cijela priča nije istina. Kao što neki sanjaju dobitak na lutriji, moji snovi su samo ispunjeni zdravljem, da samo bar jedan dan budem bez boli. Ne tražim da jedem sve i svašta, tražim samo mali komad hrane koji mi neće prouzročiti bol… ZAR STVARNO PUNO TRAŽIM ?

Gubim menstrauciju potpuno te počinjem obilaziti razne gastroenterološke ordinacije u nadi da će mi pomoći. Nalaz pokazuje da sam ušla u ranu menopauzu, te dobivam dvije nove dijagnoze : hipogonadotropni gonadizam i hipopituarizam. Stavljaju mi na hormonalnu terapiju od koje dobivam strašne nuspojave. Dolazi moj drugi najteži period. Sa crijevima sam bivala sve lošije, znalo je proći i 14 dana da nisam imala stolicu. Obišla sam razne gastroenterološke ordinacije, ali i dalje sam izlazila s velikom zagonetkom. Dolazim u period kada ne mogu pojesti ni najmanji komadić hrane. Pojavljaju se i urinarne tegobe gdje sam znala mokriti i po nevjerovatnih 7 litara po noći. To mokrenje je jako utjecalo na moj privatni život, što me je znalo slomiti. Nikada neću zaboraviti dan kada mi je endokrinolog rekao: ja mislim da je u pitanju kod vas anoreksija i dok god vas mama podržava u ovome, ne trebate više dolaziti u moju ordinaciju. Ajde da obavimo i to onda, nalaz psihijatra nije pokazao nikakvi veliki problem osim blage anksioznosti, a nalaz neurologa nažalost upućuje na mali dobroćudni tumor na hipofizi. Pa zar je to moguće, još jedan novi šok. No ne odustajem, nešto me gura prema naprijed.Polako dolazi ta sedma godina bolesti, presudna za moj daljni život.

Dolazim do trećeg najtežeg perioda.Gastroenterolog me upućuje na bezglutensku dijetu bez da me je testirao na celijakiju. To je bio jedan od najgorih koraka na koji sam pristala. I molim vas da uvijek pripazite na to. Prelaskom na dijetu crijevne resice se oporave i dobije se lažno negativan nalaz. Tako je bilo i kod mene jer se testiranje obavilo nakon nekoliko mjeseci gf dijete. Preporučava mi da ipak izbacim gluten, ali da ostavim pir. Naravno kreće jedna velika teška borba, jer pir je glutenska žitarica,  a ja sam je nastavila konzumirati. Počinjem bivati sve lošije i dolazi taj dan kojeg nikad neću zaboraviti. Bio je to lijep sunčan
dan kada sam se ustala i otišla na posao. Niti slutila nisam da bi to mogao biti dan kad ćemo krenuti u nešto što će zauvijek promijeniti moj život. Na poslu mi pozlije i zahvaljujući mojoj divnoj hematologici, hitno se šaljem u Zagreb. Nalaz krvi po prvi put nije bio dobar, krvna slika je bila jako loša, postavlja se i dijagnoza neutrofilne anemije.

No da bi se dokazala celijakija moralo me se vratiti na test opterećenja glutenom na nekoliko mjeseci. Moje tijelo to nije dugo izdržalo, ja sam klonula i svaki danom bivala sve lošije. Iz kreveta se nisam mogla ustati, krvna slika je bila očajna i konačno mjesec travanj 2013. stiže dijagnoza koja mi mijenja život: celijakija. Taj dan kada mi je uspostavljena dijagnoza, iz tunela punog tame koji me je obavijao svih ovih godina, polako izlazim i gledam novu svjelost. Do mene dolazi sunce i ja slavim svoje novo rođenje, te se zahvaljujem dragom Bogu kao i timu liječnika sa Rebra što su mi spasili život. Sunce, nada, život, pa da li je to moguće. Da, uistinu je moguće. 

Što se sve dogodilo nakon uspostavljanja dijagnoze:

Kada mi je uspostavljena dijagnoza još dan danas pamtim riječi koje mi je rekao gastroenterolog: Helena velika većina slučajeva kojima se celijakija otkrije na vrijeme oporave se za godinu dana. S obzirom na sve vaše probleme koje ste nakupili i na vaše stanje, nemojte se začuditi da to potraje i do 10 godina.Riječi su mi odzvanjali kao bubnjevi i prvi dan mi je bio šok. No kada sam sagledala cijelu konačnicu i to da su mi uspjeli spasiti život pred mene je došao izazov. Odlučila sam uživati u svakoj sitnici koja će moj život učiniti na bolje.Prešla sam na bezglutensku dijetu koja mi je jedini lijek. No uz gluten nisam još smjela konzumirati puno namirnica : kukuruz, rižu, jaja, meso, mliječne proizvode, ribu , mahunarke kao i pojedino povrće.Dok su drugi uživali u pizzama, sendivičima ili pitama, meni je bilo najvažnije kako da se što prije oporavim. Svakodnevno sam se susretala s ljudima i mojom okolinom koji su mi se divili kako uspijevam ostati tako ravnodušna gledajući njih i ostale koji su se puno brže oporavili. Ono što je meni bilo najvažnije je poboljšanje mog psiho fizičkog zdravlja, te sam htjela dokazati da se unatoč poteškoćama čovjek može izboriti. Dugo sam proučavala različite stilove prehrane, vodila dnevnik i bilježila svoje reakcije.Na mom meniju su potpuno bile izbačene industrijske prerađevine koje su nažalost sastavni dio mnogih oboljelih. Takva prehrana je puna aditiva, konzervansa, loših šećera i masnoća, a siromašna prehrambenim vlaknima,  vitaminima i mineralima. Dugoročno takva prehrana može dovesti do pomanjkanja nutrijenata i na taj način razviti nastanak drugih bolesti. S obzirom na sve moje probleme ja si to nisam smjela dopustiti.Početak je bio izuzetno težak jer moja jela su bila jednolična i zbog nemogućnosti probavljanja sva hrana je bila kašasta. No,na kraju  sam se pronašla u kombinaciji sirove, veganske i Paleo prehrane. Moja prehrana bira namirnice u njihovom prirodnom izvornom cjelovitom obliku. Iz dana u dan sam se počela osjećati bolje , što je najviše razveselilo moje ukućane. Odlučila sam se samostalno skinuti sa hormonalne terapije bez obzira na razna upozoranje. Menstraucije  nisam imala ni dalje, a nuspojave od terapije su bile sve jače. U međuvremenu sam otvorila  blog Zdravo i slasno kako bi pomogla tisućama drugih koji se svakodnevno suočavaju sa istim ili sličnim problemima. Nakon toga sam osnovala grupu Bezglutenski recepti koja danas u 3 godine broji preko 25000 članova. Ta grupa je moja druga obitelj i svrha grupe je bilo da pomognem mnogim oboljelima, ali i da pokažem  da prehrana unatoč preprekama može biti i te kako zdrava i slasna i da ne zahtjeva velike promjene. Nakon godinu dana bezglutenske dijete polako su se počela događati čuda. Moj tlak se normalizirao, kao i tahikardije pa sam se uspješno skinula sa terapije i svoje stanje nastavila održavati sa prirodnom prehranom. 

U međuvremenu sam krenula pisati knjigu, a a najveći utjecaj na poboljšanje moga zdravlja je donijela fotografija i pomaganje oboljelima jer njihova sreća je i moja sreća. Dolazi i druga godina bezglutenske dijete. Uspješno se skidam i sa terapije za astmu. Nema mi veće sreće. Iako je i prehrana dalje konstano jedna te ista: sokovi, smoothie, pudinzi sa chia sjemenkama i lagane povrtne juhe mojoj sreći nema kraja. Naučila sam cijeniti svaki novi korak i uživati u tome. No doktore i dalje zabrinjava moja tjelesna težina jer u dvije godine bezglutenske dijete nisam dobila ni dkg. Ali mene ne zabrinjava jer nije tjelesna težina ta koja sačinjava osobu,  nego je bitan osjećaj i nalazi koji su bivali iz godine u godinu bolje. Meni je bilo dosta više svakodnevnog vaganja s kojima su me opterećivali i ja sam odlučila odustati od svega toga i vjerovala sam da će se i ove dogodi čuda. I dalje sam ja naravno imala svoje loše i bolje dane, to je normalno i čovjek nauči živjeti s time. Nakon mog opuštanja stiže lijepa vijest , dobila sam 4 kg u mjesec dana, bez da sam promijenila ikakav način ishrane. To se dogodilo jer sam se ja opustila i zato što je crijevo konačno počelo bolje apsorbirati hranjive tvari.Stiže nam i treća godina bezglutenske dijete. Sve ove godine borbe donosi nam jednu od najljepših vijesti. Nakon 7 godina rada u Zadru vraćam se svojoj kući i obitelji .Svoj posao kojeg jako volim i dalje zadržavam jer se konačno i u Šibeniku otvorila Farmacia spec.prodavaonica. U međuvremenu nakon 3 godine velikog rada i truda uz  pomoć divne žene i nutricionistkinje Anite Šupe izdajem kuharicu Zdravo i slasno bez glutena. Uz veliko veselje jer sam ispunila svoj san kojeg su na kraju mnogi čitatelji prepoznali stiže jedna od najljepših vijesti. Na kontrolnom nalazu magneta hipofize više nema adenoma. Mojoj sreći nema kraja, a ni mojoj obitelji.Lijepe vijesti se nastavljaju jedna za drugom ,a  moja prehrana i dalje ostaje ista. Nakon toga stiže još jedno veliko veselje koje je šokiralo mnoge. Unatoč svim ovim nalazima dugogodišnjim i simptomima te upozorenjima dobivam menstraucije.  Tu je tu je tu je !!!Iako mi je rečeno da se menstraucija nikada neće vratiti ,sada dijelim s vama jednu riječ- TU JE!!!!! Nakon 5 godina izostanka, sada vam mogu reći da se stvari slažu jedna za drugom ,a ja već 8  mjeseci imam menstrauciju.Pozitivni šok me je držao danima toliko da sam u početku bila izgubljena, ali presretna.

Jedan od koraka koji je pomogao i poboljšanju mog zdravlja je što sam svoju ljubav prema zdravoj prehrani nastavila provoditi i na svom radnom mjestu u Farmacia spec.prodavaonici. Na nekoliko lokacija uvedena je usluga Zdravog kutka gdje ćete pronaći hranu za posebne prehrambene potrebe: proizvide bez glutena , organsku hranu. Uz sve to radim savjetovanja i pomažem oboljelima što me jako ispunjava.

Dobila sam na težini, osjećam se i izgledam zdravije nego ikad u zadnjih deset godina. Celijakiju sam prihvatila kao moju dragu prijateljicu s kojom ću se družiti doživotno. Ono što bih željela poručiti je da nikada ne gubite vjeru i nadu, da se napunite pozitivnim mislima i energijom, jer one privlače dobre stvari. Oslobodite svoje srce i um od briga, pružajte više i živite što jednostavnije možete. Smisao života je biti svoj i čist u srcu.

Svaki put je težak i borben, svaka sekunda je vječnost, ali uz dobru volju i pravilnu zdravu ishranu bez industrijskih prerađevina možemo puno toga učiniti za sebe.

CIJELU ISPOVIJEST NA 15 STRANICA MOŽETE PROČITATI U MOJOJ KNJIZI ZDRAVO I SLASNO BEZ GLUTENA.

 

Nema komentara

Ostavite komentar