Odabir kvalitetnog probiotika

U zadnje vrijeme se susrećem sa sve više vaših upita o tome kako odabrati kvalitetan probiotik.Jedan od najboljih prirodnih probiotika je domaći kefir- prirodno fermentirani mliječni napitak koji se dobiva uz pomoć kefirnih zrnaca. Ovaj napitak se može napraviti od mlijeka životinjskog porijekla, ali i od mlijeka biljnog porijekla.Do sada su mnoga istraživanja potvrdila da kefir jača imunološki sustav, smiruje sindrom iritabilnog kolona ali i sindrom propusnih crijeva.Jedan je od najboljjih prirodnih antibiotika kao i inflamatora. Smiruje simptome alergije i astme, detoksicira naš organizam, poboljšava probavu, liječi gljivična oboljenja te štiti srce i krvne žile.U terapijske svrhe, za poboljšanje zdravlja može se uzimati i litra kefira dnevno. No, za početak je dobro krenuti s manjom dozom, npr. decilitar dnevno, potom postupno povećavati količinu. Naime, kefir radikalno mijenja sastav crijevne flore – korisne bakterije uništavaju patogene i zauzimaju njihovo mjesto, a to kod nekih osoba može uzrokovati prolazne probavne smetnje

Više o primjeni kefira pročitajte u linku od autorice i nutricionistkinje Anite Šupe:

Kefir lčudesan prirodni probiotik

Kefir od kokosovog mlijeka

PRIMJENA PROBIOTIKA I ODABIR KVALITETNOG PROBIOTIKA

S obzirom da je na  našem tržištu  prisutno sve više i više probiotičkih preparata u ovom poglavlju ćemo obraditi pitanje koje nas najviše zanima, a to  je kako odabrati kvalitetan medicinski probiotik. Kvalitetu probiotika ćemo prepoznati po broju bakterija kao i bakterijskih sojeva, životnom vijeku bakterija, količini prebiotičke balastne tvari, sadržaju enzima i sposobnosti razmnožavanja probiotičkih bakterija. Samo pojedini probiotici  mogu imati pozitivne učinke na organizam što  dovodi od činjenice da nije svejedno koje probiotičke sojeve uzimamo.

Dugogodišnja istraživanja ukazuju da na pojedine tegobe u organizmu možemo djelovati ciljanim probiotičkim sojevima. U tu svrhu razvijena je linija individualiziranih preparata nove generacije – Lactibiane. Presudan utjecaj na naše zdravlje ima zdrav mikrobiom.

Loš mikrobiom odgovoran je za razvoj različitih poremećaja probavnog sustava, autoimunih bolesti i alergija, pretilosti, dijabetesa tipa II ili neuroloških poremećaja te u konačnici utječe na opće zdravlje kod djece i odraslih.

Mikrobiom u crijevima: koja je njegova funkcija?

  • Pomaže probavnom sustavu u stvaranju vitamina (B vitamina, vitamina K).
  • Čuva integritet sluznice crijeva koja djeluje kao filter te omogućava resorpciju hranjivih tvari i mikronutrijenata.
  • U slučaju „kvara“ (DISBIOZE) sluznica crijeva  gubi svoju nepropusnost, dolazi do problema u izmjeni tvari, ali i do ulaska štetnih mikroorganizama koji negativno utječu na naše zdravlje.
  • Crijevna flora koja sadrži manji broj bifidobakterija ima sklonost štednji energije i  na taj su način osobe sklonije debljanju, dok osobe čija je flora bogatija bifidobakterijama lakše troše energiju i tako gube kilograme.

Lactibiane je ciljano razvio nekoliko različitih probiotika , a posebno ćemo istaknuti:

Lactibiane Tolerance:

-preporuka kod IBS praćenog diarejom ili konstipacijom, kod alergija ili intolerancija na hranu, kod autoimunih oboljenja kao i kod atopijskog dermatitisa

-sadrži 5 sojeva : Latobacillus plantarum LA 30, Lactobacillus salivarius                                 LABifidobacterium lactis LA 303, Lactobacillus acidophilus LA 20, Bififidobacterium lactis LA 304

Lactibiane CND

-jača floru, inhibira prijanjanje i proliferaciju Candide albicans.Smanjuje rizik od vaginalnih mikoza

Ostali probiotici: Lactibiane

VITALITY SYNBIOTIC PREMIUM

Synbiotic premium je dodatak prehrani koji sadrži šest posebnih aktivnih sojeva mikroorganizama koji imaju sposobnost nastanjivanja i razmnožavanja u cijelim crijevima i s time podupiru barijeru crijevne sluznice u njenoj funkciji.

Mikroorganizmi u synbioticu  su biološki aktivni, zahvaljujući posebnoj znanstvenoj matrici hranjivih tvari za mikroorganizme, zbog čega su otporni na želučanu i žučnu kiselinu i s time ubrzavaju proces nastanjivanja i razmnožavanja u čovjekovim crijevima.

Sojevi mikroorganizama:

Bifidobacterium animalis W53                             Enterococcus faecium W54

Lactobacillus acidophilus W55                            Lactococcus lactis W58

Lactobacillus salivarius W57                                Lactobacillus casei W56

Nutriimun probiotik protect:

Sadrži čitav spektar važnih probiotičkih bakterija. Ove kulture imaju posebno dobre osobine protiv mikroba i mogu razgraditi štetne tvari u crijevima, npr. klostridije i gljivice. Svojim djelovanjem u izmjeni tvari održavaju zdravlje crijeva, pridonose zdravoj raznovrsnosti crijevne flore te pripremaju tijelo na obranu od moguće infekcije. probiotik®protect opskrbljuje Vaša crijeva s dvije milijarde bakterija dnevno koje utječu na izmjenu tvari i diobu. Na taj način uravnotežuje i gubitke koji su nastali kao posljedica uzimanja antibiotika te je stoga probiotik®protect idealnan i poželjan dodatak pri uzimanju antibiotika.

Više o ostalim nutriimun probiotica možete pronaći detaljno u linku: Proimmun probiotici

VIVOMIX

Vivomixx® je dodatak prehrani koji sadrži kombinaciju 8 različitih sojeva živih bakterija mliječne kiseline i bifidobakterija. Ne sadrži gluten, konzervanse, sredstva za bojenje niti sintetički zaslađivače.Sojevi sadržani u Vivomixx®-u odabrani su ne samo zbog njihovih specifičnih individualnih karakteristika, nego i zbog njihove sinergijske aktivnosti. Oni rade kao bliski tim kako bi postigli djelovanje koje jedan soj ili druge kombinacije sojeva ne mogu postići.

BIO KULT

-probiotički pripravak nove generacije koji sadrži čak 14 različitih sojeva “dobrih” bakterija, koje se u svakoj kapsuli nalaze u iznimno visokoj koncentraciji. Raznoliki sojevi u Bio-Kultu djeluju u skladnoj sinergiji, što znači da dopiru do mnogih područja u crijevima. Zahvaljujući tome, veće su i mogućnosti održavanja zdravlja probavnog i imunosnog sustava.
Bio-Kult je posebno formuliran za održavanje zdravoga probavnoga i imunosnog sustava, ali i kao pomoć kod različitih probavnih smetnji. Prikladan je za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva i upalnim bolestima crijeva. Svakako ga uzmite uz terapiju antibiotikom, jer će pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže crijevne mikroflore. Ako patite od intolerancije na laktozu, uzimanje Bio-Kulta nadomjestit će važne dobre bakterije u vašim crijevima. Ovaj probiotički pripravak pomaže i kod probavnih tegoba na putovanjima.

Više o važnosti probiotika pročitajte detaljno u linku:

Probiotici- važnost

Prilikom odabira probiotika treba uzeti u obzir simptome kao i to da li osoba boluje od autoimune bolesti te na taj način odabrati kvalitetan probiotik.

Dio teksta preuzet sa stranica: Farmaca, Anita Šupe- istine i laži o hrani, Oktal pharma, Vitality, Ro ra Natura, Nutriimun

Izvor slike: internet

Nema komentara

Ostavite komentar