Kefirko i domaći kefir od biljnog mlijeka

Godinama sam slušala i čitala o dobrobitima kefira. Dok su drugi u njemu uživali i jačali svoj imunološki sustav, kod mene je bilo sasvim obrnuto. Moje snažne reakcije na bilo kakve mliječne namirnice životinjskog porijekla su bile toliko intezivne da sam potpuno odlučila eliminirati sve ono što bi mi izazivalo reakcije. Jedan od mojih najvećih problema su bila propusna crijeva. Upravo kod propusnih crijeva mliječni protein kazein djeluje iritirajuće na imunološki sustav. Kako bismo izbjegli kazein moramo potpuno eliminirati sve proizvode od mlijeka. To znači da možemo zaboraviti na bilo kakva kupovna mlijeka bez kazeina jer to ne postoji. Često dolazi do miješanja pojmova laktoze i kazeina, kao i alergije na mlijeko i intolerancije na laktozu. Laktoza je mliječni šećer, a intolerancija nastaje zbog manjka enzima laktoze .Nedostatak  laktaze dovodi do toga da nerazgrađena laktoza dospijeva u debelo crijevo gdje stvara plinove i kiseline.Osobe intolerantne na laktozu imaju mučnine, proljeve, nadutost i grčeve što smanjuje svakodnevnu kvalitetu života.  No za razliku od alergije koja je imunološka reakcija, intolerancija laktoze je problem probavnog sustava i ne dolazi do nikakvog imunološkog odgovora.

Kazein je protein kojeg nalazimo u svim mliječnim proizvodima.Sirutka i kazein su odgovorni za stvaranje alergijskih reakcija na mlijeko. Simptomi alergije se mogu podijeliti na više tipova , a među njima ubrajamo osip, ekceme, povraćanje, diareju.U najgorem slučaju može doći i do anafilaktičkog šoka.

Ako bolujete od bilo kakve autoimune bolesti preporuka je potpuno eliminirati sve mliječne proizvode. Eliminacijom ćete zaboraviti  na sve bolove i neugode poput nadimanja, grčeva, proljeva ili zatvora. Vjerujem da će mnogi odahnuti i preporoditi se čim izbace mliječne proizvode. Mlijeko ćemo zamijeniti sa biljnim mlijekom poput mlijeka od badema, kokosa, lješnjaka ili riže.

Dobrobit kefira:

Kefir je prirodno fermentirani mliječni napitak koji se dobiva uz pomoćnih kefirnih zrnaca. Do sada su mnoga istraživanja potvrdila da jača imunološki sustav, smanjuje sindrom iritabilnog kolona i sindrom propusnih crijeva.Kefir sprečava zatvor i infekcije parazitima te je jedan od najboljih prirodnih antibiotika.Bogat je izvor proteina i minerala, kao i enzima koji pomažu boljoj probavi.Liječi respiratorne tegobe, štiti srce i krvne žile, smanuje stres i nesanicu.Iako ga mnogi nazivaju gljivom, on to uopće nije. To je skupina kefirnih zrnaca- simbiotska zajednica bakterija i kvasca koje se hrane i razmnožavaju u mlijeku. Način pripreme kefira je vrlo jednostavan i sve što vam treba je mlijeko i zrnaca.  Industrijski pripremljen kefir nije isto što i kefir pripremljen kod kuće , jer većina industrijski pripremljenih kefira se ne izrađuju uz pomoć zrnaca nego hmelja i  kulture bakterije koje će dati kiselkasti okus, ali neće dati kvalitetu i prednost domaćeg kefira.

Moj način pripreme kefira

Ovaj ukusni i hranjivi napitak bez mliječnih proizvoda možemo napraviti u samo nekoliko koraka. I to zahvaljujući mojoj suizdavačici i nutricionistkinji Aniti Šupe koja je nedavno objavila svoju verziju kefira za sve osobe s nepodnošenjem mliječnih proizvoda. Mojoj sreći tada nije bilo kraja .Uživala sam u napitku i u bogastvu okusa kefira. Ali, moj  napitak je presporo fermentirao i zrnca se nisu razmnožavala. U početku nisam znala u čemu je problem. Nedugo nakon toga sam u jednoj grupi sa receptima vidjela iskustvo jedne gospođe koja je pričala o posudi za pripremu kefira. Odlučila sam to  istražiti i upoznati razlike. Istinu na ruke u početku sam bila jako skeptična jer sam vidjela da je to staklena posuda koju ja i ovako već imam i pitala sam se u čemu je razlika između moje obične posude i tog Kefirka. Moja staklena posuda je bila od 20 kn, a ovdje je iznos bio 10  puta veći. Ipak odlučila sam naručiti i isprobati tu posudu. U kompletu sam dobila staklenu posudu od 850 ml, cjedilo, žličicu za miješanje, 30 recepata i uputu za upotrebu. Odmah sam se bacila na isprobavanje kefira, a nakon nekoliko dana u istoj posudi sam krenila i fermentirati povrće. Razlika između staklene i obične posude je bila brža fermentacija kao i razmnožavanje gljive.  Uz to mi se jako svidjelo što je poslužilo i za brzo cijeđenje citrusa. Posuda je vrlo ekonomična, bez BPA i otpadne ambalaže. Svoj kefir sam svakodnevno kombinirala na više načina: samostalno, dodavanjem u smoothie ili kašu koju bi pripremila. No ako ste ljubitelji kruhića i grissinija, predlažem vam da isprobate i tu verziju.

Recept za pripremu kefira:

-2 šalice biljnog mlijeka po želji

-1 limenka punomasnog kokosovog mlijeka dr.Goerg

Bademe potopite preko noći u vodi u kojoj dodajte malo soka od limuna ili prstohvat soli da neutralizira fitinsku kiselinu. Ujutro tu vodu bacite, s badema ogulite kožicu. Oprane i očišćene bademe stavite u blender sa 4 šalice vode i miješajte do fine kremaste smjese.Uzmite gazu ili vrećicu za cijeđenje mlijeka te procijedite. U posudi će ostati mlijeko, a u vrećici bademova pulpa koju možete iskoristiti za izradu kolača, krekera. Vratite u blender i dodajte zaslađivač po želji. Mlijeko izlijte u staklenu bocu i pohranite u hladnjaku najviše do 3 dana.

Za pripremu kefira prvo napravite biljno mlijeko po želji prema upustvima gore u prilogu. S obzirom da se gljivice hrane šećerom u mlijeko treba dodati malo zaslađivača po želji- med, kokosov šećer, javorov sirup. U zdjeli pomiješate biljno mlijeko i dodajte punomasno kokosovo vrhnje iz limenke dr.Goerg.Vrhnje se dobije na način da se limenka pažljivo otvori i žlicom uzme vrhnje pri vrhu mlijeka, pazeći da ne dodirujete kokosovu vodu pri dnu limenke. Sve dobro pomiješajte dok se ne razbiju grudice od kokosovog vrhnja. Uzmite Kefirka, otvorite posudu i pomoću plastične žličice ubacite  kefirna zrnca i dodajte mješavinu mlijeka. Stavite poklopac , ali gornji dio malo otvorite i ostavite da fermentira 12-24 sata. Tijekom tog dana pomiješajte više puta zbog mogućnosti odvajanja masnoća u kokosovom mlijeku. Nakon što je fermentirao  , maknite poklopac, pomiješajte i vratite u staklenku te ga prebacite u hladnjak. Za razliku od kefira životinjskog porijekla, ovaj kefir je punomasniji u koristi se u manjim količanama. Ako vaša djeca ne vole kefir možete ga dodati i u čokoladni smoothie, sladoled .

Važne napomene:

-biljna mlijeka lijepo fermentiraju, ali s vremenom može doći do toga da se gljivice više ne razmnožavaju i nakon toga uginu

-da bi vaša gljiva fermentirala potrebno ju je odražavati u kravljem ili kozjem mlijeku. Pripremite jednu staklenku posudu , u nju dodajte gljivu i mlijeko i ostavite da fermentira. Svaki drugi dan promijenite mlijeko. Kada pripremate kefir od kokosovog mlijeka uzmite gljivu iz kravljeg mlijeka i samo je lagano operite pod mlazom vode i dodajte u vaše biljno mlijeko. Na taj način ćete uvijek imati svoj kefir i napokon ćete uživati u njemu bez obzira na osjetljivost na mliječne proizvode.

-kod kupovine punomasnog mlijeka obratite na pozornost da je limenka kokosovog mlijeka BPA free i da ne sadrži dodatne štetne sastojke poput guma ili šećera.

-umjesto bademovog mlijeka možete koristiti i mlijeko od kokosa za osobe alergične na orašaste plodove. Prilikom odabira kokosovih ljuskica birajte organski uzgoj.

-za sve upite da li se gljiva prodaje i da li je možete nabaviti u trgovinama odgovor je ne. Gljivu možete pronaći u facebook grupi Kefirna zrnca

Od srca vam  želim da konačno uživate u kefiru bez ikakvih probavnih poteškoća. Ovaj kefir vam sadrži bogastvo okusa i niz zdrastvenih prednosti. U prehranu ubacite fermentiranu hranu koja je čuvar našeg zdravlja. Od davnina je poznato da zdrava crijevna flora i pravilna razgradnja hrane je temelj za imunološki sustav. Uz to fermentirana hrana pomaže u regulaciji tjelesne Ph ravnoteže, detoksicira tijelo, obnavlja sluznicu crijeva, štiti od alergija i poboljšava apsorpciji hranjivih sastojaka.

Prodajno mjesto Kefira u Hrvatskoj : VERVITA

Nema komentara

Ostavite komentar