0 0
Domaće mlijeko od kokosa, brašno i maslac

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Mlijeko od ploda
2 zrela ploda kokosa
1000 ml vode
prirodni zaslađivač po želji
Mlijeko od kokos ljuskica:
2 šalice kokos ljuskica
4-5 šalica voda
prirodni zaslađivač po želji
Kokosov maslac:
2 1/2 šalice kokos ljuskica
3-4 žlice gustog kokos vrhnja
4 žlice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja
prirodni zaslađivač po želji

Domaće mlijeko od kokosa, brašno i maslac

Mnogi od vas su već isprobali moj recept za pripremu kokosovog mlijeka i ostali oduševljeni. Ako me pitate koja mi je namirnica najdraža i prema kojoj osjećam ogromnu ljubav to je definitivno kokos. Obožavam ga na više načina i nezamjenjiv mi je i u kulinarstvu i kozmetici.Već godinama ga ujedno koristim i u ljekovite svrhe. S vama sam odlučila malo detaljnije podijeliti postupke za pripremu mlijeka, brašna i prefinog namaza od kokosa. Kad ga probate zaboravit ćete na kupovne proizvode koji su prepuni nepotrebnih dodataka. Za sve ovo potrebno je samo malo volje i truda , a kao rezultat nastaje prefini napitak od kokosa koji je odlična zamjena za sve nas koji ne konzumiramo mliječne proizvode. Jedina loša mana kokosa je što nije dobar izvor kalcija, no zato imamo i druga biljna mlijeka pa radimo naizmjenično. Ovaj egzotični plod u sebi sadrži laurinsku kiselinu koja se još prirodno nalazi samo u majčinom mlijeku. Laurinska kiselina aktivira naš imunološki sustav te posjeduje antiseptičko i antibakterijsko djelovanje. Iako su ga mnogi godinama otpisivali radi masnoća, kokos sadrži dobre zasićene masne kiseline kratkih i masnih kiselina srednjeg lanca. Upravo se te masne kiseline brzo pretvaraju u energiju, umjesto da se pohrane kao masne naslage na tijelu. Ovaj fini kremasti napitak našem tijelu daje energiju, štiti srce i krvne žile, ima antioksidativno djelovanje, poboljšava probavu i štiti zdravlje našeg probavnog sustava

Cuisine:
  • Medium

  Ingredients

  Directions

  Share

  (Visited 1,563 times, 1 visits today)

  Steps

  1
  Done

  Mlijeka od kokosa:

  Kokosovo mlijeko dobiveno iz mesa kokosa
  Za pripremu ovog mlijeka biramo zreli plod kokosa. Naravno kod nas u Hrvatskoj je to teže naći, jer kokos koje mi dobivamo putuje mjesecima i dok dođu već gubi na okusu, te ponekad znamo otvoriti i dobiti pokvareni plod.
  Najteži postupak je otvaranje kokosa. Na samom vrhu kokosa nalazi se 3 rupe, pripremite dasku te na nju stavite kokos.Uzmite otvarač za butelje i s njim probušite rupe na sva 3 kruga.Nakon što ste izbušili rupe, iz rupa će izaći kokosova voda koju odvojimo u posebnu posudu. Kokosova voda često zna biti gorka ali je možemo iskoristi u pripremi smoothie jer je voda dobar izvor elektrolita. Uzmite čekić i lupatajte po sredini okolo naokolo dobro dok kora ne pukne.Odvojite koru, dobit ćemo meso od kokosa kojeg ćemo očistiti pomožu noža ili rezača za guljenje krumpira.
  Uzmite meso kokosa te ga potopite u mlakoj vodi na nekoliko sati i vodu češće promijenite.Kada je omekšalo prebacite ga u blender i dodajte mu 800-1000 ml vode i miješajte do fine kremaste smjese.Uzmite gazu te mlijeko procijedite kroz gazu, u gazi ostaje kokosova pulpa koju stavljamo sušiti u dehidrator na nekoliko sati da dobijemo brašno. Ako nemate dehidrator možete i na radijatoru ili u pećnici na niskoj temperaturi. Brašno koje smo dobili možemo koristiti za izradu kolača, krekera.Tako dobiveno mlijeko može stajati 3 dana u frižideru,a pohranite ga u hermetički zatvorenu posudu. Ako vam se mlijeko slučajno ukiseli to je znak da je bila loša kvaliteta oraha.
  Kao zgušnjivač mlijeku možete dodati i 1 žlicu kokos maslaca.

  2
  Done

  Kokosovo mlijeko od kokos ljuskica

  Za pripremu ovog mlijeka potrebne su vam kokos ljuskice koje znamo nazivati i brašnom iako to nije pravo kokos brašno. Već dvije godine koristim marku dr. Goerg za pripremu mog mlijeka. Dr. Goerg se odlikuje posebnom kvalitetnom i nevjerojatnim prefinim okusom.
  Kokos ljuskice potopite u mlakoj vodi na nekoliko sati. Ako ne želite sirovo mlijeko možete potopiti i u vrućoj vodi i jedna od opcija je da to stavite kratko prokuhati, smiksati i procijediti. Naravno kuhano gubi na svojim svojstvima pa predlažem sirovu verziju. Sve sastojke smiksati, procijediti kroz gazu ili vrećicu za cijeđenje mlijeka. Mlijeko će ostati u posudi , a brašno stavljamo sušiti.

  Napomena: brašno koje dobijete nije isto kao kupovno brašno koje se odbiva odmaščivanjem iz kokosovog ulja!

  3
  Done

  Kokosov maslac

  Kokosov maslac je fini kremasti namaz od kokosa.S obzirom na njegu skupoću rijetko ga kupujem, no veliki sam ljubitelj tog namaza.
  Za pripremu ovog namaza trebao bi jači i bolji blender (osobno koristim Vitamix), no s obzirom da svi to nemamo dijelim s vama svoju pripremu.
  U blender stavite kokos ljuskice i miješajte na velikoj brzini. Kako biste pokrenuli blender dodajte vrhnje , ulje i zaslađivač te miješajte nekoliko minuta-oko 5-8 dok ne dobijete fini kremasti namaz.Maslac pohranite u staklenoj hermetički zatvorenoj posudi te stavite u hladnjak.

  Helena Jakoliš

  Savjetnica sam zdrave prehrane, autorica knjige Zdravo i slasno bez glutena i strastvena zaljubljenica u dobru fotografiju. Misija mi vas je inspirirati i pomoći vam da postignete uravnoteženi stil prehrane pomoću čiste izvorne i nutritivno bogate hrane. "Neka hrana vaš bude lijek, a lijek vaša hrana."

  Recipe Reviews

  There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
  previous
  Zeleni smoothie-dobar izvor energije
  next
  Pomfrit od pastrnjaka
  previous
  Zeleni smoothie-dobar izvor energije
  next
  Pomfrit od pastrnjaka